Aérospatiale SA-318C Alouette II spraying flight near Dudar

gk16C5Zgv4w
Hungary has a long tradition of agricultural flight. Long time ago Hungarian Air Service started spraying with old fixed wing aircrafts, helicopters arrived later, around 1970.
The Air Service had a lot of Kamov Ka-26 helicopters, but after 1989 they sold them for small companies. Over the years Kamovs were getting older and older and the spare parts supply became complicated. Around 2005 a couple of company decided to change the Kamov Ka-26 for a modern type. They choose the Alouette II.

Aerospatiale SA-318 C Alouette II is a very simple helicopter. It has a powerfull engine, good flight capabilities and very simple structure. The only problem is that agricultural work has to done in big dust what jet turbine engine doesn't like.
The Alouette II in the video normally stations near Kaposvár, Toponár. It has the colour of Hungarian flag since 2010.
The company has a track which the helicopter can lands on, for protection from dust.
The day when I recorded the video started in Dudar, not far from Várpalota. The helicopter sprayed sunflower field. This chemical protects sunflower against fungus.


Magyarországon a légi növényvédelem nagy múltra tekint vissza.
Még a Mezőgazdasági és Élelmezési Minisztérium hozta létre a Repülőgépes Szolgálatot, melynek feladata volt, hogy Magyarországon elkezdje a légi növényvédelmet.
Eleinte merevszárnyú gépekkel tették a dolgukat, majd később a 70-es években megjelentek a helikopterek. Kamov Ka-26 típusú helikoptereket alkalmaztak növényvédelemre, melyek a Szovjetúnióból érkeztek hazánkba.
A Ka-26 többcélú helikopter, tökéletesen megfelelt mezőgazdasági célokra.
A rendszerváltás után a Repülőgépes Szolgálat eladogatta gépeit kisebb cégeknek, akik tovább dolgoztak velük. Sok cég még ma is üzemelteti őket.
Néhány csapat azonban megelégelte, hogy az alkatrész ellátás bonyolódása egyre nehezebbét teszi a Kamovok üzemeltetését, ezért eldöntötték, hogy típust váltanak. Több vállalat az Alouette II mellett döntött.
Az Aerospatiale SA-318C Alouette II egy nagyon egyszerű felépítésű, ellenben nagyon erős és jó repülési tulajdonságokkal bíró francia helikopter. Az egyetlen problémája a mezőgazdaságra nézve az, hogy hajtóműve nem szereti a port, ezért füves leszállóterepre van szüksége.
A videóban látható Alouette II telephelye Toponáron van, nem messze Kaposvártól.
A cég rendelkezik egy olyan teherautóval, melynek tetején a helikopter képes landolni, ez némileg biztosítja a por ellen, de használatára még nem volt lehetőség.
A helikopter 2010 óta svájci példára a magyar nemzeti lobogó színeit viseli.
A felvételeken napraforgó gömbaölő permetezés zajlik Dudar térségében, Várpalotától nem messze.